MADEIRA septembrie 2021- pandemie și nu prea
Avion cu motor ia-mă și pe mine-n zboooor!
De ce Madeira?
Păi pentru că era pe listă, pentru că se numește și “ Insula florilor” , pentru că îmi place ideea unei insule vulcanice în mijlocul oceanului, pentru că mă distrează nisipul negru pe unghiile roșii, pentru că am hotărât ca portughezii să-mi placă imediat ce am gustat “Pasteis de nata”, pentru că se încălzise scaunul de la birou de atâta pandemie, pentru că aveau printre cele mai mici rate de infectare din lume și ce să vezi? Testau gratuit în aeroport dacă nu aveai test făcut în țară. Și aveam zbor charter direct.
Când și cum ?
Rezervarea făcută de prin martie cu reducere serioasă. Și asigurare storno cu clauză de viruși inclusă. Am căutat printre nenumăratele hoteluri din pachetele charter unul cu All Inclusive din motive medicale, am eu pe cineva în echipă care trebuie să pape trei mese pe zi și două gustări că așa zice doctorul. Și nu am plâns în pumni pierderea meselor la plecarea în excursii.
Și ce zic în gândul meu? Păi dacă tot am găsit un super preț și scor foarte bun la hotel și dacă tot era fix pe malul oceanului de-mi sărea spuma valului pe balcon, hai să-l luăm chiar dacă era în Machico la vreo 25 de km de capitala Funchal. Machico acela care este locul în care au debarcat pentru prima oară pe insulă descoperitorii portughezi, în frunte cu João Gonçalves Zarco( sunt cultă, cultăăă). Și am vrut să calc pe acolo. Ceea ce am și făcut.
Hotelul se numește Don Pedro Madeira 4*, am avut cameră cu ocean view, golf view, church view, faleză view și încă un view ( mai degrabă sound despre care nu scria nicăieri) 😊 dar îți zic despre el mai încolo.
Așteptarea
Grea ! Vară grea, aglomerată, cu o evadare de 10 zile prin Bulgaria de stat cu burta la soare în locuri cunoscute cu ape termale. Dar ce, a ajuns? Nuuuu! Păi setea de cunoaștere de locuri și obiceiuri și oameni noi era acolo, nepotolită. Hai că mai e un pic până în septembrie !
Plecăăăăăm!
Hai cu trolerele, cel mic și cel mare, atât. De ce să car haine și încălțări ca să ies bine în poze? Ha! Merg să mă simt eu bine. Nu cei care se vor uita vreodată la pozele mele (wink).
Vine ziua cea mare, ne pregătim certificatele cu coduri QR care cum poate, unul trecut prin boală unul testat, ne completăm online formularele de intrare în Portugalia și tzup în avion. Repede și elegant primim locuri în față într-un Tarom cu stewardese frumoase.
Zbor lin mai puțin de cinci ore, mâncare ca la nuntă și dintr-o dată pe la a doua cafea și biscuiți cu ciocolată apare dintre valuri ....Madeira. Și odată cu prima stâncă din ocean îmi vine în minte documentarea făcută înainte de plecare ( nu pleci așa ca o panseluță... te mai documentezi ......)
Aeroportul Madeira este unul dintre cele mai periculoase din lume din cauza așezării pe singura porțiune din insulă plană în același timp expusă unor vânturi foarte puternice. Și nu știu care angajat sadic de la aeroport a pus pe youtube filmulețe cu aterizări ratate de două trei ori la rând și avioane care dădeau târcoale insulei ca să se mai potolească vântul să ajugă și ei pe teren solid în sfârșit.
Și pe lângă toate imaginile cu avioane care se balansau și dansau în vânt, povestea cu construcția ultimei părți din pistă care a trebuit prelungită după un incident nefericit prin anii șaptezeci. Cum au prelungit-o? Construind pe piloni imenși înfipți în stâncile oceanului. Bravo Madeira! Primul bravo din multele pe care le-am exprimat în săptămâna madereză.
Soare, cer albastru, pic de vânt, piloți meseriași . E bineee! Ne așezăm lin fără zgomot pe pistă și după o organizare meticuloasă cu verificare coduri QR, formulare, pașapoarte ne luăm bagajele și ieșim pe o ploaie măruntă la ghidul care ne aștepta în refugiul cu ghizi 😊 Erau simpatici, stăteau toți lipiți unul de altul în refugiu pentru că ploua, fiecare cu plăcuța cu numele unei agenții.
O găsim repede pe Mariana care ne îmbarcă împreună cu alți turiști într-un microbuz, ne lasă numărul de telefon și ne dă o foaie cu excursiile opționale și tarifele.
Ajungem în vreo opt minute la hotel( whaaat? ...primul gând văzând cum am coborât pe o super autostradă și am trecut pe lângă mega pilonii care susțineau pista...e aproape, prea aproapeeeeeeeee) .Rămân în urmă gândurile schimbătoare de stări de vacanță când ne cazăm repede în camera cu vedere la mare și spuma oceanului pictând leneșă forme pe balcon.
Hotelul Don Pedro Machico , curat, îngrijit cu flori și plante pe care nu le mai văzusem, cu tot ce aveam nevoie pentru dezinfectat și păstrat distanța la recepție. Cu piscină exterioară cu apă de mare, cu bar la piscină și corp separat lângă piscină cu vestiare și toalete. Cu multe multe șopârle mici care intră și ies pe sub pietrele de la piscină. Noroc că sunt sperioase și le vezi repede cozile când fug!
Tips &tricks Nu mergi în Madeira dacă nu-ți plac șopârlele! O să-ți placă repede aeroportul care atârnă peste ocean.
Restaurantul cu o priveliste superbă la Golful Machico, faleză și ocean. Foarte bine organizat, mănuși de unica folosinta, dezinfectanți, mâncare proaspătă și gustoasă, mult pește și multe multe fructe. Mesele așezate la distanță. Oameni minunați și răbdători.
Din holul hotelului, trecând pe lângă spațiul cu aparate de sport din inox cum sunt cele din parcuri , tzup pe faleză! Frumusețe de faleză, liberă și liniștită , singurii care mai spărgeau liniștea erau surferii prezenți zilnic în golful din fața hotelului.
Apoi am văzut că hotelul găzduiește și o scoală de surf. N-am avut timp deh, că aș fi fost acolo în valuri cu ei! ...Dacă aș fi scăpat fără antiinflamatoare după primele 2 ore de stat în apa rece, îmi luam placă. Parcă o și vedeam pe mama de 85 de ani cu ochii mari la placa de surf de pe terasă.
Aveam și un preferat, Marco( arăta ca un Marco), un puști brunet și creț, începător. Venea primul și pleca ultimul, stătea pe placă și cădea de zeci poate sute de ori și se urca și o lua de la capăt. Aștepta valul cel bun cu o privire și o nerăbdare demnă de un adolescent îndrăgostit.
Într-o seară, întuneric, târziu stăteam pe bancă pe faleză respirând oceanul și privind luna. Trec prin fața noastră vociferând cu toții, trei persoane care am bănuit noi, erau mama, bunica și tatăl lui Marco. Veniseră cu forța grupului să-l scoată din apă 😊, tatăl îl amenința cu padela, mama și bunica țipau la el în limba lor cu multe ș-uri iar el asculta cu capul plecat și apa curgându-i șiroaie din păr 😊😊😊
Hotelul este așezat într-un capăt de faleză al orașului Machico, vezi în poze , iar peste autostradă, destul de aproape, stânci vulcanice impresionante. Iar sus...ascuns bine de stânci, pe singura porțiune plană a insulei, ce crezi? Aeroportul.
La jumătate de ora după ce ne-am cazat respirând liniștea cu valuri de ocean, cu un suc de fructul pasiunii pe măsuța de pe balcon și un pahar din vinul de Madeira care ne aștepta în cameră, încep să tremure paharele, scaunele și masa să vibreze. Și crește și crește și crește....un sunet pe care nu-l identificam venind de undeva. Mai întâi ne-a dus gândul la cutremur că poate așa se aude când vine în insulele vulcanice. Apoi speriați ne-am retras amândoi în cameră în spatele geamurilor cu gândul la tsunami...poate așa începe. În cameră însă nu mișca nimic.
Cine m-a pus să iau hotel pe falezăăăă???
Să fie hupa vreunui vas imens de croazieră care a greșit portul și vine cu viteză? Noi vedeam în portulețul cel mic doar bărcuțe...Dar vuietul creștea și noi nu vedeam nimic. Clar că venea de afară, undeva deasupra noastră.
*Sejururile în Madeira pentru 2023 le găsești AICI
*Circuitele Madeira pentru 2023 dar și alte circuite în Portugalia le găsești aici
*Și dacă vrei să-ți fluturi pe cont propriu pletele-n vânt prin pădurile de dafini vezi aici combinațiile cele mai bune dintre zbor și cazări în Funchal.
Și odată apare.....vruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuummmmmmm.......de după stâncile de deasupra o aeronavă imeensă care ia o curbă strânsă chiar în fața ochilor noștri uimiți ascunși după geamurile către balcon. Am apucat să vedem scris Ukraine și vreo două fețe încrâncenate ca la decolare( glumeeeesc ) și zgomotul împreună cu avionul cel mare se pierdeau deja peste ocean.
Șocul începutului a fost mare. Mi-a venit să plâng vreo două ore căutând soluții până a decolat un Lufthansa și am văzut că dacă închidem ușa de la balcon nu se mai aude nimic, doar apare din când în când prin balcon câte o aeronavă mare 😊Mare. Apoi ne-am liniștit. Și am transformat totul în bucurie. Stăteam în balcon la cafea, făceam cu mâna celor din avioane și ne distram copios. În copilăria noastră comunistă, aveam o mare bucurie să facem cu mâna la trenuri. Și să cântăm la avioane “ Aviooon cu motooor, ia-mă și pe mine-în zbooor...” Acum retrăiam bucuria aceea la un alt nivel.
Și noaptea nu decola nimeni. Oricum în cameră nu se auzea nimic. Yeeey! All good!
Ziua 1
După prima noapte dormită “ buștean lângă ocean” și mic dejun foarte bun, programăm excursiile începând din următoarea zi și plecăm de mână să cunoaștem Machico.
Faleza, golful cu pietre negre pe care puseseră umbrele si niște podețe din lemn pictate ca să poți face plajă apoi pontonul plin de pescari . Și mai încolo, surprizăăăă! În următorul golf ,o plajă superbă cu nisip galben fin fin adus așa cum am aflat mai târziu de la ghid, de prin deșerturi. Am uitat mi se pare să-ți spun că pietrele, stâncile, nisipul, toate sunt negre negre.
De aici încolo am să adaug la descrierea excursiilor opționale,colorate în text, date de Mariana ghidul nostru, câte o (sau un) “ personal touch” .
Tips & tricks. Noi eram singurii din grup din Machico așa că la fiecare excursie ori mergeam noi cu microbuzul la locul de întâlnire în Funchal ori veneau ei să ne ia dar plateam în plus deplasarea. Dacă în grupul excursiei sunt mai multe persoane de luat din același loc, microbuzul sau autocarul vine fără costuri suplimentare. Doar că nu ai de unde să știi asta când faci rezervările.
Ziua 2 TURUL ORASULUI FUNCHAL, CAPITALA INSULEI MADEIRA -checked!
Turul insulei include vizitarea pieței locale “Mercado dos Lavradores”, un loc tipic cu o ofertă extrem de variată de legume și fructe exotice, flori sau obiecte meșteșugărești locale. Aici vom avea posibilitatea sa admiram pești exotici sau pești oceanici renumiți care se găsesc din abundență în apele din jurul insulei, precum peștele sabie alb sau negru, tonul.
Văzut și admirat, piața mai puțin că mirosea ca o ...piață de pește, peștii mai mult mai ales la mesele de la restaurante când realmente ne-am îmbuibat cu niște bucăți imense de ton. Mariana ne-a povestit despre multitudinea de fructe exotice și am gustat din fructul pasiunii de vreo cinci feluri( îl iubesc, îl iubesc....)mai ales că știu să facă din el sosuri, prăjituri, înghețată și un lichior .......
Gustat apoi banane cu gust de măr și un fruct pe care trebuia să știi cum să-l cureți și cât să fie de copt pentru că altfel ți se umflă buzele de niște țepi mici mici sau în Funchal o zi întreagă din sejur vizitezi numai toaletele.
Madeira este cunoscută pentru broderiile de mare rafinament executate in atelierele mesteșugărești și fabricile existente aici de sute de ani. Vom vizita o mică fabrică unde vom vedea procesul de fabricație al celebrelor broderii locale. Vizitat, văzut, nu cumpărat. Știu procesul complicat de realizare al broderiilor de acasă de la mătușile din Breaza. Dacă ar putea vinde și ele la prețurile pe care le-am văzut în Funchal acum aveam toate rudele din Breaza în Forbes Top 500.
Urmeaza un popas la o cramă de vinuri unde vom degusta renumitul vin de Madeira.
Da da daaaa! Super pregătire la cramă, puhoi de turiști, am așteptat câteva minute până s-au eliberat locuri, super organizare. Am fost serviți pe rând cu mai multe feluri de vin în păhărele mici( ooff....) și cu o prăjiturică cu melasă specifică zonei. Sigur că puteam cumpăra vin la sticlă original, împachetat special pentru bagajul de cală, lichioruri și prăjiturele cu melasă și miere. Dar am găsit de toate la supermaket în Machico la preț mai mic.
Ultimul popas îl facem la Grădina Botanică unde vom admira speciile endemice de flori din insula Madeira și diferite specii de plante tropicale și subtropicale de pe 5 continente.
Aici am poze, multe poze. Nu știu să scriu despre flori și plante în așa fel încât să ating măcar o mică parte din frumusețea pe care Mama Natură a așezat-o în ele. Știu însă să văd și să scriu despre oamenii care au găsit locul acela magic unde este așezată. Loc de unde se vede orașul Funchal și Oceanul de pe fiecare terasă altfel. Despre cei care au creat aranjamentele, care le îngrijesc cu dragoste și dăruire, care atunci când i-am salutat, cu mănușile murdare de pământ și iarbă ne-au spus cu simpatie că mai au câteva unelte și pentru noi și le-ar prinde bine orice ajutor 😊
(Intrarea la Grădina Botanică se achită separat). De la 13 la 18 persoane: 20 € de persoană; De la 8 la 12 persoane: 25 € de persoană; De la 5 la 7 persoane: 30 € de persoană;
Ziua 3 TURUL COASTEI DE EST Camacha / Pico do Arieiro / Santana (Dejun inclus)- checked!
Astăzi vom începe cu vizitarea orășelului turistic Camacha, una dintre cele mai vechi așezari din interior, considerată de mulți ca fiind capitala culturală a insulei pentru că păstreaza vii tradițiile folclorice și etnografice cu dansurile, costumele populare viu colorate și muzica tradițională, precum și meșteșugurile foarte apreciate, fiind la mare căutare artizanatul de rachită și broderiile regionale;
Pico do Arieiro (1818 m) al treilea vârf cel mai inalt de pe insulă care oferă vederi uluitoare asupra munților, vârfurilor si văilor din jur.
Măăăăi, păi îmi zice Mariana când mă vede dimineața “oh…pantaloni scurți “ dar eu fericită că reușisem să-mi asortez ținuta nu o iau în seamă prea mult. Eram bleu ciel în varianta mers la plajă.
Și începem și urcăm, și hai prin curbe și drumuri înguste cu priveliști spectaculoase, unice asupra insulei și a oceanului. Poți să crezi? Drumurile pustii care urcau către vârfurile muntoase ale insulei erau plantate pe margini cu hortensii. Imense și superbe. Și îngrijite. Și DA, se poate! I se spune și Insula Florilor, văd acum de ce.
Și urcăm prin alte curbe și alte păduri și pe după o curbă apare iar oceanul cu stâncile vulcanice undeva joooos departe. Se întrezăresc câteva vârfuri înaaalte. Și iar urcăm acum prin ceață și Mariana tot vorbește în microfon ceva despre noroc dar noi suntem prea preocupați să întrezărim grădinile terasate și oceanul cel îndepărtat prin ceață.
Intrăm în ceață deasă și la un moment dat apare o parcare mare unde autocarul se oprește. Se deschide ușa și în trei sescunde se aude brusc un foșnet crescător în intensitate când toți căutau prin rucsace jachete, bluze, eșarfe, pulovere sau orice ne putea înfășura cumva. Afară erau trei grade. Mariana înfofolită ne aștepta tristă la ușa autocarului în vânt și ceață( unde aveai fată hainele cele groase? )
Deci despre asta era vorba cu norocul. Noi nu l-am avut și nu am văzut insula și oceanul de la 1800 de metri. Am urcat încă un pic până mi s-a înroșit pielea de pe picioare de nu o mai simțeam și am văzut grupuri grupuri de turiști special echipați pentru trekking și hiking, însoțiți de ghizi care așteptau să se ridice ceața să plece pe trasee. Am aflat de la Mariana că cele din Madeira sunt vestite și pentru toate categoriile. Vin turiști din toată lumea special pentru ele.
Că doar nu era să ratăm trekking și hiking așa că ne-am adăpostit într-un magazin ăăă...oarecum la căldură și ne-am ales două tricouri din bumbac moale moale cu desene cu bocanci, trasee din munții maderezi și bețe de trekking.
Noi în vacanță de cele mai multe ori luăm vacanță și de la gândit. Adică ne lăsăm și mintea în vacanță. Ce n-ai înțeles? Scria clar. Pico do Arieiro (1818 m) al treilea vârf cel mai înalt de pe insulă. Adică NU tricou și pantaloni scurți! Noroc că aveau toaletele aproape.
Uraaa! Ne urcăm în autocar. Tot pe ceață. Și coborâm la ...Ribeiro Frio – ne oprim pentru a vizita grădinile și crescătoria de păstravi. Frumos, frumos și frumos. Seamănă cu Valea Doftanei de la noi doar că este plin de plante și flori pe care nu le mai văzusem.
Santana – sat din partea de nord-est a insulei, faimos în lumea intreagă pentru casele sale tradiționale acoperite cu stuf. Da da daaaa! Căsuțe păstrate impecabil, unii spun că sunt reconstruite.... mă rog, acoperite cu stuf și mici mici. Dacă trăiau acolo săracii vreo trei patru aveau cu siguranță un sindrom de stres de vreun fel. Dar sunt drăguțe și viu colorate ca și costumele lor tradiționale iar din una dintre ele am cumpărat bulbi de flori spectaculoase și butași de hortensii gigant de toate culorile. Și ce crezi? S-au prins toate.Yeeey!
Prânzul va fi servit la frumoasa locație, Quinta do Furão. După prânz, plecare în direcția locului de belvedere Ponta de São Lourenço – extremitatea estică a insulei, cu vederi magnifice.
Prânz, masă, papaaa! Cel mai bun ton ever gătit cumva la cuptor, o felie cât farfuria de mare,cea mai bună garnitură și cel mai grozav desert într-un restaurant atârnat pe stânci deasupra Oceanului. Apoi am pornit la plimbare să vedem hotelul așezat între vii, toate atârnate peste Ocean. Quinta do Furao, între vii, cu piscine, jacuzzi și băncuțe de stat și admirat cu respirația întretăiată. Că altfel nu puteai.
Plecăm încet, așa, cu o bucurie interioară izvorâtă din atâta admirație deopotrivă pentru Mama Natură și pentru oamenii care într-o armonie de poveste cu Ea au creat locul acela. Și da, poți să te cazezi acolo la hotel. Îl găsești pe aici https://www.inter-tur.ro/cazare/in-Madeira/Portugalia
Plecăm către extremitatea estică a insulei, și avem în față alte țancuri vulcanice înfipte în Ocean, alte imagini de vis cu valuri turcoaz spărgându-se de piatra neagră în forme incredibile, ambele.
Ziua 4 TURUL COASTEI DE VEST Camara de Lobos / Cabo Girão / Porto Moniz (Dejun inclus)
Vom face prima oprire la Camara dos Lobos, un sat pitoresc cu vechi tradiții pescăresti, pictat chiar de Winston Churchill intr-una din vizitele sale in Madeira. Mi-a plăcut mult, aici am avut norocul să vedem o expoziție neconvențională a unor artiști plastici maderezi care au dorit să atragă atenția asupra poluării apelor cu nenumărate lucrări excelente agățate, lipite, confecționate din plastic, pungi, cutii de aluminiu de băuturi și multe multe altele . Lucrările erau incredibile! La fel erau și pescarii seniori care stăteau la povești în fața cârciumioarelor. Aici se află cea mai importantă zona viticolă de pe insulă.
Vom continua excursia cu o vizita la Cabo Girão (580 m) unul dintre cele mai înalte promontorii din lume. Vederile de aici asupra oceanului sunt absolut fantastice! Sticla de pe podeaua balconului metalic atârnat peste Ocean mi-a dat fiori reci pe spate. Valurile se spărgeau la peste 500 de metri sub platforma de sticlă și eu le vedeam fix sub tălpi....
Traseul nostru continua spre Ribeira Brava, considerată cea mai veche localitate de pe insulă, atestată documentar la 1440. Vom incepe urcarea pe versanți prin Encumeada (1007), si vom merge la pădurea de dafin “Laurissilva” considerată ca cea mai mare pădure din lume inscrisă în Lista Patrimoniului Natural Mondial Unesco. Alooo! N-ai voie să rupi frunzele de dafin măi turist! Cumpără de la magazin.
De aici vom coborî spre São Vicente, cu plantații de vită-de-vie, admirând uimitoarele cascade din nordul insulei. Vorba turistului cu gramatica la el : Cascadele ca cascadele dar de autostrada nouă și tunelurile imense săpate în munții vulcanici ce mai zici?
Oprire în Porto Moniz, un sat turistic cu doar 3000 de locuitori, devenit celebru pentru piscinele naturale formate in rocă vulcanică.
Aveam cu noi costumele de baie și îmi doream mult mult să fie apa din piscinele acelea mai caldă decât cea din ocean să pot face baițăăăă. Dar n-am avut curaj... Doar eu, pentru că piscinele acelea naturale de o rară frumusețe erau pline de tineri curajoși care făceau baie. Și eu am fost la fel până să mi se umfle câte un genunchi din când în când ....doar rar.
Vom lua dejunul aici și ne vom bucura de peisajele absolut incredibile oferite de ocean și coasta. Mâncare bună cu alt fel de pește legume supe și prăjituri. Poze cu zecile că nu m-am putut abține, atât erau de spectaculaose valurile care intrau printre stâncile franjurate și aduceau apă proaspătă în micile lacuri formate de jur împrejurul restaurantului care era construit fix în vârf.
Coborâre spre Funchal prin Serra de Âgua.
Ziua 5 EXCURSIE LA VALEA MĂICUȚELOR
Eira do Serrado / Monte Pico dos Barcelos – oferă o panorama fantastică a orașului Funchal; Eira do Serrado (1094mts) – aici vom vedea peisaje panoramice de o rară frumusețe asupra interiorului insulei precum și o priveliste spectaculoasă a satului Curral das Freiras, situat într-un crater vulcanic, socotit cel mai vechi crater stins din centrul insulei. De aici ne vom îndrepta spre satul Monte, destinația favorita a vizitatorilor insulei incă din secolul al XIX. Cea mai notabilă atractie este biserica “Sfânta Maria” în interiorul căreia se află mormântul lui Carol I – ultimul împarat austro-ungar care a murit în exil in Madeira. La întoarcere (optional) aveți șansa de a coborî cu o sanie de răchită până în zona Livramento sau să vizitați Gradina Tropicală “Monte Palace”.
Eeeei, aici nu am fost. Am preferat să mergem în Funchal. Am stat pe faleză și am făcut cu mâna ferry boat-ului care mergea în insula Porto Santo ( singura insulă care mai este locuită din arhipelag) .
Am ales apoi să mergem într-o scurtă croazieră cu Corabia Piraților ( chiar o fostă corabie de pirați foarte bine întreținută ) de-a lungul țărmului, să vedem Madeira de pe ocean până la Cabo Girao( pe care acum l-am văzut de pe ocean) și să stăm cu sufletul la gură așteptând în liniște să apară delfinii . Cu care ne-am întrecut noi și alte feluri de ambarcațiuni vreo două ore. Într-o bucurie de nedescris!
Știați că apropierea de delfini se lasă cu bucurie? Noi am simțit-o în fiecare moleculă.
Ziua 6 CINĂ TRADIȚIONALĂ CU MUZICĂ ȘI FOLCLOR DIN MADEIRA
Vă invităm la o seară de neuitat cu bucate tradiționale și folclor ! Aceasta este seara în care vom degusta specialități de pe insulă precum “Espetada” (frigăruie din mușchi de vită) “Bolo de Caco” (turtă tradițională unsă cu unt, usturoi și pătrunjel). În timpul cinei veți asista la un spectacol cu folclor traditional din Madeira. După cină vom face o oprire pentru a admira panorama orașului Funchal noaptea. Întoarcere la hotel.
De dimineață am făcut plajă cu șopârlele mici la piscină, apoi plajă cu pietrele negre în golf, apoi plajă cu nisipul fin și galben din al doilea golf. Viiiiis.
Seara a venit mașina și ne-a dus pe toți la Camara de Lobos Restaurantul O’ Lagar. Cea mai frumoasă seară din săptămână, bine că au pus-o ultima că altfel suspinam în cameră făcând bagajele pentru întors. Biiine, și pentru că am băut și păhăruțele vecinilor cu tensiune, de vin de Madeira și de lichior de Maracuja. Panorama Funchalului noaptea mi s-a părut peisaj SF și m-au urcat greu în autocar la întors..... nu reușeam să prind starea în poze.
Aici mai povestim. O' Lagar, restaurant între vii cu un fel teasc chiar în mijloc, mare atracție pentru turiști când se face vinul că se urcau băieții acolo și călcau strugurii în picioare. Iar turiștii își așteptau cuminți rândul cu cănuțele în mână să bea must direct de la robinetul bazinului cu băieți...Mda. Chestie de gusturi.
Ne-au adus frigărui de vită pe niște țepușe imeeense, agățate pe suporți puși pe mese. Apoi lichior și vin și supă de dovleac și salată și garnituri și prăjituri și înghețată și turtă de a lor și cafea. Și au venit dansatorii. Atâta veselie și bucurie în muzică și în costume! Au cântat și au dansat o oră. În fruntea lor un nene care avea o jucărie ca un copăcel cu mai multe păpușele în costume tradiționale pe care le făcea să danseze în ritm trăgând de o sforicică.
Iar tanti de la tobeeee...mică mică, râdea continuu cu gura până la urechi, lovea într-o tobă cât jumătate din înălțimea ei și bătea ritmul cu putere din piciorul stâng. A ținut-o așa mai bine de o oră. Era de neoprit!
Bucurie! Asta am simțit la O’ Lagar cântând și dansând cu ei, asta am simțit printre miile de specii flori îngrijite cu dragoste chiar și în vârf de munte, asta am simțit în Machico pe pietrele negre de pe plajă sau când am călcat pe locul unde a pus piciorul primul explorator portughez.
Bucurie când am gustat înghețata din fructul pasiunii sau prima înghițitură din vinul de Madeira, bucurie când atârnam în vârful unei stânci și valurile turcoaz se spărgeau la sute de metri sub picioarele mele.
Bucurie când ieșea soarele în câteva minute după ce ploua repede repede și vântul spulbera norii imediat de parcă nici nu fuesese vreodată ceva întunecat pe cer.
Bucurie alergând cu Corabia Piraților printre delfini.
Bucurie pentru că am aflat că o sărbătoare unică în lume se ține aici și eu mă voi întoarce. Festivalul Florilor Madeira . Afli data următorului la o simplă căutare pe google.
Bucurie văzând simțind și trăind liniștea și calmul maderezilor, când m-am conectat cu ritmul vieții din insulă.
Ritmul bucuriei.
*Sejururile în Madeira pentru 2024 le găsești AICI
*Circuitele Madeira pentru 2024 dar și alte circuite în Portugalia le găsești aici
*Și dacă vrei să-ți fluturi pe cont propriu pletele-n vânt prin pădurile de dafini cele mai interesante cazări vezi Aici
Iti multumim pentru ca ai lasat comentariul tau!Dupa ce comentariul va fi aprobat va aparea pe aceasta pagina...