Circuit Dubai Emiratele Arabe

 

Șeherezada și șoferii dunelor în șlapi

Dacă statusul meu nu spune că sunt în Dubai dar tu mă vezi în poză lângă cămile, atunci sunt în Dubai.

IMG_3208

 

 

 

 

Nu lua în seamă semnificația cuvântul “opționale” din descrierea italic. Nu spune nimic în contextul circuitului meu . Le-am luat pe toate. Le-am făcut pe toate. Le-am văzut pe toate. N-am scăpat nimic din ce se putea face și vedea în timpul avut. Nu am stat în hotel decât să dormim și să mâncăm. Și să facem baie în piscinele răcite. Mda…ne schimbăm paradigma. Și pentru asta călătorim. Să schimbăm paradigme. Piscinele aici au sisteme de răcire și majoritatea sunt pe acoperișul hotelurilor.

 

IMG_9579    IMG_9586   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Și Șeherezada sfioasă începu povestea.

 Programul circuitului pe care îl găsesești AICI l-am scris și mai jos italic ca să îți fie mai ușor să compari . 

Ziua 1: Plecarea spre Emiratele Arabe Unite

Plecarea din București și întâlnirea la sosire cu ghidul în aeroport. Transferul la hotelul din Dubai pentru check-in unde veți fi cazați pentru următoarele 4 nopți.

Zbor cu Fly Dubai cu masă inclusă, aeroport care- ți taie respirația. Când am coborât din avion și am tras aer în piept am avut senzația că am deschis ușa cuptorului să văd dacă s-a copt plăcinta cu mere( uit fără excepție să mă feresc de primul val de aer fierbinte și îl iau direct în față). Eram pregătiți dar a fost mai șocant decât mă așteptam. Dată, început de septembrie.

Aer condiționat peste tot inclusiv în stațiile de autobuz închise în sticlă, inclusiv( aparate portabile) în tabăra de beduini din deșert unde am stat afară pe covoare în nisip.

Cazare, ca pe tot parcursul circuitului, numai în hoteluri Hilton.

Primul, Hampton by Hilton Dubai Airport. Cameră, piscină exterioară, masă, curat și decent. Întârziasem prin aeroport așteptând după câțiva gură-cască, cina era deja strânsă dar s-au mobilizat și au scos din nou toată mâncarea pentru noi.

Dimineața până așteptam autocarul și pe Ahmed ghidul, noi curajoșii ieșim din hotel să vizităm împrejurimile. Am văzut că se uitau cei din hol cam ciudat la noi dar eram hotărâți să nu ratăm nimic. Așa că am ieșit să ne plimbăm...haaa! În următoarele 5 minute eram înapoi în hotel cu părul ud lipit de cap, hainele deja transpirate și respirația scurtă și deasă. Erau peste 40 de grade la ora 10 dimineața. Am urcat repede în cameră să ne schimbăm și ne-am liniștit.

Dubaiul cel mai frumos este în autocarul cu Ahmed, aer condiționat și sticlele cu apă. Și șoferul meseriaș.

 

Ziua 2: Explorat­i Dubaiul Tradit­ional + Safari în desert (op­tional)

Mic-dejun la hotel. Plimbare prin Dubai, un oras­ care impresioneaza la fiecare colt si evidentiaza cu mult lux combinatia devechi-nou. Este fara nici un dubiu destinatia cea mai dorita dinOrientul Mijlociu.

Dubai este un oras care a luat nastere din desert si impresioneaza din plin coasta Golfului Persic. Drumul nostru ne poarta catre cartierul vechi Bastakia, unde veti admira casele cu turn pentru vânt, construite de localnici. Acestea reflecta modul în care oamenii procedau înainte de inventarea aerului conditionat: turnurile captau adierile vântului si astfel atmosfera locuintei era una racoroasa.

Mai apoi ne vom opri la Fort-ul Al Fahidi. Aici regasim si muzeul din Dubai care pastreaza trecutul orasului, împreuna cu toate etapele dezvoltarii sale.

Vom continua excursia cu o Abra – barca traditionala, pentru a traversa pe partea noua a orasului, unde vom vizita magazine de bijuterii.

Apoi, timp liber sau puteti participa la excursia optionala „Safari în desert”. În campingul nostru beduin, veti avea ocazia sa va pictati cu henna, sa purtati rochii locale, sa va relaxati cu bauturi racoritoare, apa, ceai sau cafea. Atmosfera va fi încântata si de o dansatoare din buric care va va fermeca cu un dans traditional pe ritmul muzicii arabe. Pentru un decor pefect, cina servita sub stele este un gratar delicios. Se înnopteaza în Dubai.

Șeherezada intră în Dubai.

Super autocar super ghid. Adică Ahmed ghidul nostru de limbă engleza( pentru că eram în autocarul nostru mai multe naționalități dar grupurile românești au avut un super ghid român) În autocar sticle cu apă rece - extrem de importante atunci și acolo- c se ofereau din frigiderul autocarului, la cerere oricâte aveai nevoie.

Bastakia și turnurile pentru vânt, de-a dreptul uimitor cum aerul circula în așa fel încât încât pe căldura insuportabilă în casă era răcoare și bine. Atmosferă tradițională și pături colorate din păr de cămilă pe paturi pe scaune și canapele. Cămilele apar peste tot în diverse forme. De la statui și statuete până la pături, genți sau săpun din lapte de cămilă.

Safari in deșert l-am făcut în Ras Al Khaimah nu aici. Acolo am fost la o crescătorie de cămile și o să-ți povestesc. Mai ai un pic răbdare.

 

 IMG_9569  IMG_9567  IMG_9568  IMG_9570 

 

 

 

 

Ziua 3:Explorat­i Dubai-ul modern + Cina pe croaziera (Op­tional)

Mic-dejun la hotel. Pentru a întelege evolutia Dubaiului, vom face o calatorie unde vom descoperi societatea si tehnologia care înconjoara acest însorit oras futurist. Începem cu Dubai Marina – un oras-canal, construit pe tarmul Golfulului Arabic. Optional va puteti bucura de vederea impresionanta din cea mai înalta cladiredin lume – Burj Kalifa (urcati la etajul 124 al cladirii) sau de o plimbare în Dubai Mall. Seara, vom savura o delicioasa cina la bordul unei croaziere pe un dhow traditional. Se înnopteaza în Dubai.

Incredibile construcții cu nume greu de pronuntat Burj, Jumeirah, iar Burj….Din alea la care dacă te uiți până sus îți pică basca. Insula artificială în formă de palmier, statui aurite, lux și opulență.

 

IMG_9532  IMG_9536  IMG_9537  IMG_9543

 

 

 

 

 

 

Dubai Marina …lasă, că mi se taie respirația numai când mă gândesc la ce am văzut acolo. Vezi tu în poze. Îți reamintesc, sunt inginer și cuvintele mi se termină repejor .

Șeherezada prinde aripi .La etajul 125 din Burj Khalifa, pozează fântânile și apoi coboară la spectacol.

Cu piele furnicată si fluturi în stomac respiră odată cu fântânile și cu Lady Gaga. Și dacă ai vazut “A star is born”, fluturii din stomac se zbat și mai tare.

Fântânile respira, dansează și prind viață. Tac și se sting dar numai pentru a porni din nou mai târziu cu alt dans, într-o alta poveste.

 

 IMG_9545    IMG_9552    IMG_9556    IMG_9558

 

 

 

 

 

 

Seara ne luăm hăinuțele alea bune și plecăm cu autocar și ghid la îmbarcare pe un vaporaș care ne plimbă câteva ore pe canale. Acolo luăm cina, gătită pe vaporaș.Ce mâncareeee, ce mâncareeeee!  Tot acolo o fată frumoasă ne desenează, pe întuneric, modele sofisticate cu henna pe mâini( vreau un tatuaj mic pe față! …mi-a spus că ține cam două săptămâni și nu prea se potrivea, ajungeam acasă și mă vedea mama).

 

  IMG_9601   IMG_3077  IMG_9602  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Era noapte deja, briza se simțea binișor dar era atât de cald încât hainele erau lipite de noi și aveam părul ud. Muzică, atmosferă de petrecere liniștită, luminile Dubaiului noaptea, roata cea mai mare din lume încă în construcție…Henna nu se usucă pe mână de căldură și umezeală…tatuajul iese o pată de culoarea ....lasă. Și ce dacă! Trăiesc într-un vis.

 

IMG_9517  IMG_9519  IMG_9529  IMG_9530

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 4: Timp liber sau explora­ți Abu Dhabi

Dupa micul dejun, puteti opta pentru o excursie optionala în Abu Dhabi. Abu Dhabi este capitala Emiratelor Arabe Unite si resedinta Consiliului National Federal. Calatoria dvs va începe în Dubai, unde va veti deplasa prin cel mai mare port din lume, la Jebel Ali, prin mega aeroportul „Dubai World Central” si mai departe, la o distanta de mai putin de doua ore, veti ajunge în Abu Dhabi. Veti vizita grandioasa Moschee Alba, care este considerata una dintre cele mai mari din lume. Calatoria continua prin inima orasului, unde puteti vedea celebra „Piata Cannon” care gazduieste teme simbolice inspirate din obiceiurile tarii. Dupa o scurta calatorie cu masina de-a lungul drumului Corniche, veti ajunge în satul Heritage, special conceput de Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, ca amintire a trecutului pentru tânara generatie. Întoarcerea la hotel, se înnopteaza în Dubai.

Ziua Abu Dhabi. Marea Moschee. Parcare imensă, organizare impecabilă, intrare prin pasaje subterane cu aer condiționat să nu mergi sute de metri  la cele 40 de grade. Toalete din marmură cu aer condiționat. Dacă nu erau indicatoarele pe care scria clar că sunt toalete credeam că sunt ceva clădiri anexe din marmură colorată. Uau!

Am intrat. Aici am rămas fără cuvinte și nu le-am găsit nici acum.Tot încerc să pot să scriu ceva dar nu-mi iese.

Am putut trece de filtrele de la intrare numai cu îmbrăcăminte cu mâneca lungă, gleznele acoperite și eșarfă pe cap. Dacă veneai nepregătită, închiriai acolo abaya.Pe bani mulți. Pe noi ne pregătise Ahmed de cum am plecat în prima zi.

 

IMG_3107  IMG_9620  IMG_9621     

 

 

 

 

 

 

Din nou spun că este cea mai frumoasă moschee văzută în viața mea turistică. Las imaginile să vorbească.

Aici am mai inclus în program ceva, vizita la Muzeul Luvru Abu Dhabi care  nu trebuie ratat. A fost inaugurat în 2017 după 10 ani de eforturi speciale, fiind declarat “ o reușită absolută, un simbol al deschiderii și toleranței și am găsit câteva scurte informații care cred că merită citite.

“Arhitectul Jean Nouvel, o celebritate mondială, s-a inspirat din structura vechilor oraşe arabe ("medina", în limba arabă) pentru a crea un ansamblu de 55 de clădiri albe, cu alei între ele, totul fiind acoperit de o imensă cupolă avînd 180 de metri diametru. Cupola de metal este în sine un obiect de artă, o structură complexă compusă din 7850 de stele (şi ele de metal) care filtrează lumina într-un mod miraculos, pentru că în fiecare minut practic se modifică "ploaia de lumină" dorită de Jean Nouvel. Situl unde a fost plasat ansamblul este o insulă cu un nume simbolic, “Saadiyat”, ceea ce în arabă înseamnă “fericire”.” Parțial din rfi.ro

 

IMG_9639      IMG_9643   IMG_9645

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 5: Turul orașelor Sharjah și Ajman (inclus) și transfer la hotel pe plaja din Ras al Khaimah

După micul dejun, vom face check-out de la hotelul nostru și vom continua spre Sharjah - un oraș tradițional plin de fructe, plin de artefacte fascinante la fiecare colț. Pe drum vă vom oferi, de asemenea, șansa de a vedea piața pentru covoare și produse din piele. Bucurați-vă de amestecul de case restaurate cu o arhitectură autentică cu pereți de corali de mare; veți putea admira o varietate nesfârșită de artefacte - combinate pentru a da un adevărat sentiment mistic. Aceste impresii calde sunt ilustrate în muzeele și galeriile din abundență in Sharjah, cunoscută sub numele de capitala culturală a Emiratelor Arabe Unite, precum și în Ajman, cu noul său renumit Palat de Ruler "Fortul Ajman". Ne continuăm drumul spre Ras al Khaimah și cazare în hotelul nostru pentru următoarele 2 nopți.

 

IMG_9691  IMG_9695  IMG_9696  IMG_9702

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 6: Timp liber

Puteți dedica această zi exclusiv pentru relaxare la plajă sau puteți participa la excursiile opționale prezentate de către ghizii noștri locali. Se înnoptează în Ras al Khaimah la Hotelul Hilton Al Hamra 5* sau similar.

Timp liber? Ce vorbești !Povestea continuă cu hotelul Hilton AlHamra 5* din Ras Al Khaimah unul din hotelurile exclusiv Hilton alocate acestui circuit. Vila pe plajă, piscina cu sistem de răcire și apa din golf la peste 35 de grade. Pe plajă, în această perioadă de extrasezon, doar noi și salvamarul.

Șeherezada înoată fericită în apa mării caldă. Vis împlinit de mic copil ( “ieși odată din apă, racesti “!!!).

 

IMG_3185  IMG_9703  IMG_3182

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mâncare…oof, o să mă întorc. Trebuie să gust din câteva feluri din care nu am mai avut timp să gust. Mă întorc!

A doua zi …

Safariiiiii!!!Deșert!!!În sfârșit o să mă zbengui printre dune. Bucuria mă copleșea de când începusem să mă îmbrac cum ne spusese Ahmed cu încălțăminte închisă( scorpioni și alte goange de deșert), haine fooarte lejere( 45 de grade), eșarfă pe cap( soare, puternic chiar și la apus când mergeam noi). În fața hotelului un convoi de Toyota Land cruiser albe, ne aștepta.

 

IMG_9770  IMG_9776  IMG_3200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primele semne de spaimă când am constatat că așteptările mele nu au nici o legătură cu realitatea. Adică nu ne așteptau piloții de la raliul Paris –Dakar în costume și căști. Erau în costumele lor albe specifice dar nu asta era problema, ok îi accept și fără costumele de piloți J Dar toți erau în șlapi, șlapi din ăia chinezești de plastic ...Cum să stăpânești ditamai “camioanele” Toyota în șlapi prin deșert?Poate se descalță să conducă mai bine, să vezi bucurie....

Și spaimele nu se încheie aici, urcată într-una din mașini  văd barele groase metalice cu care era ranforsată...Gata, deja ne vedeam răsturnați printre dune gândind că dacă asta cu răsturnările face parte din Safari mie nu-mi mai trebuie în veci! Îmi iau însă inima în dinți văzând liniștea celorlalți și nu cedez vocii din minte : “ coboară...coboară acum repede, șoferul tânăr cu ghutrah și șlapi nu poate să stăpânescă camionul ăsta nici pe autostradă aia perfectă”.

Rămân acolo cuminte ,convoiul se pune în mișcare pe autostradă, și la un moment dat văd șirul din față cum virează brusc la dreapta direct prin nisip.

Și mergem și mergem și mergem pe ceva ce aducea oarecum cu un drum bătătorit prin nisip fiindcă  mai fusese circulat iar pe stânga, dreapta în față și în spate deja numai nisip.

Oprim la un țarc unde stăteau cuminți cămile. De fapt dromaderi într-o crescătorie. Cele pe care le văzusem din autostradă părând sălbatice de fapt sunt urmărite prin cipuri implantate sub piele și sunt proprietatea cuiva.

Ahmed ne-a spus că sunt animale extrem de răbdătoare și ascultătoare dar dacă sunt agresate repetat devin periculoase. Cocoașa este rezervorul de energie și este formată din lipide care sunt transformate prin oxidare în apă în caz de nevoie.

Cămilele nu transpiră J ( dadaaa...asta nu-i rău deloc! și nici să-ți poți transforma la dorință propria grăsime în apă...vis), au trei rânduri de pleoape și gene lungi de 10 cm ( dadadaaaa...de asta sunt așa drăguțe fără rimel) ca să protejeze ochii de nisipul fin, mănâncă vegetație sărată sau chiar cu spini( deci vis...să mănânci iarbă sărată și scaieți și cactuși și să rămâi calmă și liniștită).

Și tocmai când mă gândeam că am găsit ce vreau să fiu într-o viață viitoare, ne spune Ahmed că trăiesc în harem și un mascul are mai multe femele. Mda...mai bine mă mai gândesc.

Plecăm de la cămile. Încep dunele și văd cum primele mașini din convoi se avântă în vârful dunelor și apoi coboară cu viteză alunecând în diagonală pe nisip…Mă gândeam deja, dacă văd una că se răstoarnă ( J J J ) o să-l rog pe băiețică în șlapi să tragă pe „ banda de urgență” și să mă lase acolo. Mai bine scorpioni și alte lighioane decât să mă dau peste cap cu Toyota din vârful dunei....

Dar nu...nu se răstoarnă nimeni. Mă prind cu ambele mâini de barele metalice din interior și mă pregătesc de aventură. Băiețică cu șlapi, cu un calm de invidiat turează motorul și urcăm până în vârf aruncând nisipul în toate părțile, apoi vruuuuuuuuuuuuum! Coborâm în diagonală cu mașina înclinată și cu strigăte de uimire și bucurie.

Păi și cine credeți că striga cel mai tare și aplauda ca un copil la spectacolul de magie...eu! Și cine striga la șoferul meseriaș( mda...m-a convins) : „ mister, please let’s try the other one, it seems higher and we can scream louder” ....tot eu! Noroc că doar zâmbea cu același calm și nu mă lua în seamă. Aveau traseu prestabilit și nu se abăteau de la el.

Am aflat abia după ce am ajuns în locul neverosimil dintre dune unde am văzut apusul, stând de vorbă cu ei, așa în șlapi cum erau( of, ce preconcepții), că aveau școală și atestate speciale pentru condus în deșert.

Și după ce am amețit printre dune cu mașinile înclinate la 45 de grade, am strigat cu bucurie în cor toate fetele din mașină la șoferii dunelor” bine habibiiiiii”( știam noi dintr-un cântec) am poposit în tabăra beduinilor.

 

IMG_3224  IMG_3244  IMG_3246

 

 

 

 

 

 

 

 

Hm...mochetă pe nisip, covoare tradiționale din păr de cămilă, măsuțe și perne, shisha la discreție, aparate mobile de aer condiționat, toalete super curate,  dușuri și bucătărie complet utilată.

Beduinii ….nu.Oof! Așteptam de mult să-i văd. Vreau eu să cred că băieții tineri și frumoși care ne serveau și se ocupau de activitățile specifice taberei erau copiii sau nepoții beduinilor. Biiiine și așa( wink).

Spectacol și atmosferă greu de uitat. Temperatura scădea, se întunecase deja confortul nostru era ajutat și de aparatele portabile de aer condiționat instalate printre măsuțe. Corturi cu diverse activități să nu ne plictisim până se servește masa. Masa bufet suedez pregătită acolo pe loc cu preparate tradiționale și foarte gustoase, unele la grătar, băuturi alcoolice la discreție.

Traseul de poze și insta story unde erai plimbat cu cămila costumat în beduin( după ce te urca pe cămilă costumat, striga la conducătorul de echipaj ceva în genul  “ plimbă cămila!”). Dansatoare orientale, dansatorii cu costume cu lumini, înghițitorul de flăcări. Eram în deșert dar totul era organizat până în cele mai mici detalii. Fără apă curentă, fără curent electric de la rețea, fără supermarket.

Am plecat către miezul nopții, șoferii ne așteptau la mașini și fiecare își știa turiștii pe care îi adusese. Mașinile identice, lumina slabă, noi amețiți de ceva alcool și de shisha aromată, bâjbâiam de la o Toyota la alta. M-am trezit trasă de mânecă ( nu aveam dar așa este expresia ): “Madam , come, come. You are in my car, you wanted to ride big dunes, I know you “ Și dă-i și râzi,râzi .....

 

IMG_9772

Aveau în fișa postului să ne aducă întregi și nevătămați în fața hotelului.

Ziua 7: Întoarcerea în București

În funcție de ora zborului, se face transferul și autocarul vă va conduce la aeroport pentru călătoria de întoarcere spre București.

Pentru că am plecat dimineața foarte devreme, cei de la Hilton AlHamra ne-au pregătit pachete pentru drum.

Despărțirea de Ahmed ghidul și prietenul nostru deja. Egiptean, cu o cultură impresionantă, plin de răbdare și empatie, ne-a purtat 7 zile prin lumea, cultura și civilizația arabă.

Ghida grupurile de limbă germană și engleză. Ne-a însoțit zi de zi( mereu ne-am întrebat când apuca să doarmă) povestind neobosit, răspunzând cu zâmbet la întrebările noastre deseori naive(cămilele de pe marginea autostrăzii sunt sălbatice? ele ce mănîncă? este adevărat că faceți săpun din lapte de cămilă? De unde au cei din Dubai atâția bani? Cum adică nu avem voie în pantaloni scurți? De ce spui că pantalonii ei sunt transparenți și nu o lasă să intre? Este adevărat că voi aveți mai multe soții? Și cum se înțeleg între ele ????)

Acum știu exact cum e treaba cu soțiile. Întrebați-mă dacă vreți detalii.

DURATA CIRCUITULUI: 7 zile / 6nopti

 

 

Rezumat, dacă nu ai chef, timp sau nervi să citești toată povestea:

#merită fiecare bănuț! Bine...să nu te duci la Dubai mall că atunci se schimbă treaba.

Este un circuit organizat până în cele mai mic detalii, cu respect față de turist și turism.

Este un circuit care schimbă paradigme, te încarcă cu întrebări și nedumeriri, îți răspunde altor întrebări și nedumeriri.

Te înalță și te umple de emoții ca apoi să te facă mic și neînsemnat în fața luxului ,opulenței și a clădirilor neverosimile cu zeci de etaje crescute în nisipul deșertului.

Te face fericit și recunoscător pentru viața ta după ce ai văzut muncitorii în construcții care lucrează zilnic la înălțime la peste 40 de grade.

Te face recunoscător pentru că ai văzut cel mai frumos apus în deșert și cele mai frumoase fântâni care dansau pentru tine pe muzica din filmul “ A star is born”.

 

Și vești de ultimă oră din Dubai

Acum câteva zile a fost inaugurată o nouă fântână. Cea mai mare fântână arteziană din lume cu jeturi de apă colorate.

Se află pe cunoscuta insulă artificială în formă de palmier din Dubai. Fântâna se întinde pe o suprafaţă de peste 1.300 de metri pătraţi şi are peste 3.000 de becuri cu LED.  Jetul de apă ajunge până la o înălţime de 105 metri.

 Programul și tarifele circuitului  2024 le găsesești AICI