Circuit Maroc Capitale Imperiale -Te rog ai răbdare, are trei părți

1.Tatuajul Aaaan-caa

 

Se lasă noaptea și Șeherezada începe povestea( wink)

 

Context. Octombrie 2019, o super reducere pentru un circuit în Maroc. Prima dată în Africa. Prima dată când aflu de la ghid că numele Maroc vine se pare de la marochinărie, fiind printre cei mai mari producători de produse din piele.

Circuit obositor(de asta are trei părți, am obosit încă o dată scriind). Mii de km străbătuți în autocar cu încărcat și descărcat bagaje aproape zilnic. Dar câte am văzut!

Trolerul cel mic a rămas fără o rotiță iar cel mare este de nerecunoscut.Turtit pe o parte și umflat pe cealaltă. Și nici că-mi pasă…Am pășit în nisipul Africii de Nord! Fix cum am spus în povestea de prezentare a blogului, trolere julite= deschidere în minte = bifat în Bucket list =amintiri adunate.

Un alt câștig al acestui circuit, pe lângă bogăția de informație și emoție acumulate sunt oamenii întâlniți în cele 8 zile de mers și iar mers. Și mers din nou. Români și marocani.

Și de asta călătoresc, să cunosc oameni. Oameni care au aceeași pasiune și sete de cunoaștere, aceeași deschidere către a simți vibrații noi, a vedea, a înțelege locuri, moduri de viață și culturi diferite. Fără a eticheta în mai bune sau mai rele. Doar diferite.

Îi salut pe toți noii mei prieteni ! SalamAlaikum!

 

Programul circuitului, să îți fie mai ușor să compari, mai jos italic. Tarife și detalii tehnice aveți AICI

 

Ziua 1. București – Marrakech 

Check-in și îmbarcare pe aeroportul din București Otopeni cu destinația Marrakech. Sosire și transfer la hotel.

Ziua 2 Marrakech - Casablanca

Mic dejun. Timp liber sau, opțional, tur de oraș cu ghid local* in Marrakech:  Palatul Bahia, Moscheea Koutoubia, Medersa Ben Youssef, Medina, piața Jemaa el-Fnaa și bazarurile.

Seara, cazare la hotel în Casablanca.

 

Așa, în general

Debarcat în aeroport mulți, dar mulți ….Plimbat prin gigantic și frumos aeroport, futurist și bombastic( neașteptat) ajuns la bagaje apoi afară unde ne așteptau ghizi cu tabelele cu numele noastre împărțiți pe autocare.

Am fost patru autocare, cred că de 40 de persoane pe același circuit. Organizare bună. Bravo organizatori! Mulțumim Mihai ghidul nostru.

Nu ne-am călcat în picioare și nu ne-am înghesuit nicăieri. Ajungeam unii după alți cuminți, mai ales la mesele de prânz pe care de multe de ori le serveam în aceleași locuri, fix cât să împărtășim din mers cu ai noștri tips & tricks: “comandați pește, e o bunătate, nu luați vinul alb...zici că e făcut din cactuși stricați și nu vă așezați la masa ospătarului cu cămașa verde că e nedormit și mâncați mâine“.

 

Prima zi în Marrakesh.

Cazare la Hotel Rawabi 4*.Undeva într-o margine de oraș, puteam ajunge în centru doar cu taxi. Lângă noi însă era un mall de toată frumusețea. L-am vizitat la pas în ultima zi când am avut zborul noaptea și  după check out ne-am plimbat câteva ore bune prin împrejurimile hotelului.

Hotel cam vechi, camera ok, lenjerie și prosoape cam vechi. Eh …am stat o noapte la dus și două la întors. Mâncare decentă cu accent pe minunea de gutui caramelizate care erau la fiecare cină. Despre mâncarea marocană îți zic mai încolo imediat cu detalii și poze. Merită.

Văd și trăiesc

Împreună cu Aziz ghidul local care avea un steguleț marocan legat cu o panglica din tricolor, moscheea Koutubia, prima masă cu tajin și aparatele care te răcoreau stropindu-ți fața cu un nor fin de picături de apă într-un restaurant așezat pe un acoperiș, căldura, căldura ….farmacia cu prezentarea arganului și puzderia de produse numai din ulei de argan, localnicele care spărgeau nuci de argan chircite pe jos ore întregi.

 

Nu m-am putut abține și am luat câteva sticluțe cu ulei în diverse combinații.

Tips & tricks : Nu  lua ulei de argan de la tarabe, este amestecat cu ulei de floarea soarelui, ia numai din farmaciile marocane specializate.

Maimuțele și cobrele din piata Jamaa el Fna.

 

Căldură și aglomerație... cum mai trăgeau de noi și ne puneau maimuțele în brațe după care ne cereau pe un ton ridicat și insistent bani pe poze. Senzație constantă de hărțuire peste care se suprapunea curiozitatea și dorința de a vedea și înțelege cât mai mult. Suport. Cum să-i pot înțelege altfel?

Medina cu bărbați la tarabe care se uitau după noi cu o insistență care adunată cu căldura îți dădea senzația de  sufocare. Pisici, bicicliști, motocicliști, pietoni, cărăuși , totul într-o dezordine unde doar instinctele te fereau . Mirosurile … Aici am detalii dar mai stai un pic că le vom povesti când ajungem la Fes. Să vezi detalii!

 

 IMG_9873IMG_9879IMG_9886IMG_9888IMG_9894IMG_9895

Tatuajul (sunt tenace ,de data asta a ieșit) cu henna.Uite-l mai sus. Când îl desena, tăntița vorbăreață se răstea în același timp la un nene și făcea și cu mine conversație într-o marocano-englezo-franceză. S-a prezentat și m-am prezentat și eu și am vorbit despre copii și uleiul de argan și părul lor superb. Așa a vrut Universul. Să-l fac în prima zi. Cu bucurie.

Toata săptămâna pe unde intram să vizitez sau să cumpăr ceva, marocanii îmi silabiseau numele și zâmbeau. Aan-caa. Așa ca să îmi pun întrebări noaptea... De unde știu băieții cum mă cheamăăăăăă?? Am trăit în stres vreo două zile cu tot felul de variante în minte( marocanii telepatici… marocanii îmi furaseră pașaportul…serviciile de informații marocane …..eu agentul de turism al anului și în Maroc ….și încă altele  care nu sunt de scris că poate mă vor citi și copii). Până când un băiat simpatic de la taraba cu mirodenii care vorbea franceză mi-a spus că am tatuat numele printre floricele din henna. Heeei!!!Mă cunoștea lumea în Maroc .Și se prinseseră și mulți din grup.” Du-te tu și cere sare că doar pe tine te cunosc( nu au sare pe mese, unde ai mai văzut așa ceva?); Și râzi!

Nu s-a luat cu pastă de dinți, nici cu suc de lămâie, nici cu periuța de unghii cu săpun, nici cu demachiant și nici cu acetonă... Cu motorină de la autocar n-am încercat, în rest....O săptămână, inclusiv la toalete cineva se uita zâmbind la mâna mea și silabisea :Aaaan-caaa.

Acasă în agenție, două săptămâni încă se vedeau niște urme roșcate pe mână și iar mi s-a dat atenție: „ nu prea v-a ieșit tatuajul....știu eu pe cineva care le face cum trebuie”.

 

Tips &Tricks .

Trăiască circuitele! Știam eu dar nu credeam că va fi chiar așa. Data viitoare la un circuit de genul acesta o să fiu îmbrăcată în aceleași haine în fiecare zi. Chiar și așa cunoscută peste tot în Maroc ( Aaaan-caaa!). Pe așa căldură, dacă seara le spăl dimineața le iau uscate curate pe mine. Și o să le spun secretul și fetelor care se schimbă de trei ori pe zi iar partenerii lor, roșii la față cu hainele ude, zic mărunt printre dinți ceva despre ziua când au plătit un circuit și nu un sejur All Inclusive. Și poate și despre altă zi mai importantă din viața lor 😊

Dar un instastory merită tot chinul( lui). Să vadă toți fericirea și eleganța ei!

Ne îmbarcăm  către Casablanca.

Ajungem seara târziu, ne cazăm la Hotel Lido Thalasso Spa 4*Casablanca, de la intrare coborâm cu bagajele niște trepte, apoi iar coborâm niște scări apoi târâm de trolere pe afară printre piscine iar trepte, iar mai mergem, și ajungem în sfârșit în cameră.

Hotelul, parcă special ales pentru poveștile Șeherezadei de la Câmpina, aflat chiar pe malul Oceanului Atlantic  în capătul promenadei La Corniche. Deși eram obosiți și era ceață și răcoare, după cină am stat afară lângă piscine minute bune ascultând valurile oceanului cum se spărgeau la câțiva metri de noi. Simțeam pentru a doua oară în viața asta stropii sărați ai oceanului Atlantic pe piele.

Așezarea și valurile oceanului în noapte au fost atuurile acestui hotel din Casablanca. Nu am avut timp să vedem altceva că dimineața la prima oră după micul dejun din nou târâm de trolere pe scări, pe trepte, pe alte scări și la autocar.

 

Ziua 3.Casablanca – Tanger – Tetouan

Mic dejun. Tur panoramic în Casablanca, unde se poate admira Moscheea lui Hassan al ll-lea. Plecare spre Tetouan cu  oprire pentru tur de oras in Tanger, cel mai important oras-port din nordul Marocului.

 

Casablanca!

"Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship" îți amintești cuvintele lui Rick pe aeroportul în ceață ?

De dimineață, în ceața parcă apărută special să ne introducă în atmosfera filmului Casablanca, Mihai ghidul ne spune că mergem să vedem Rick s café pe care o așteptam de când plecasem de acasă(ce fac filmele din noi ….ce face emoția transmisă de scenariști, regizori și actori adevărați din noi...)

Uraaaa! Bucurie copilărească, ajunși acolo prea devreme era închis iar părerile erau controversate. Că ar fi aceeași cafenea renovată, că a fost construită de câțiva ani și de fapt filmul a fost turnat în întregime la studiourile Warner Bros, că de fapt clădirea veche a fost demolată și aceasta este o încercare nu prea reușită de a reface cafeneaua și atmosfera. Am făcut câteva poze și am aflat că se fac rezervări cu luni înainte să poți prinde o masă acolo iar prețurile sunt exorbitante. Și este plin permanent. Și iar zic ...ce fac filmele din noi!

5a2d8e28-c359-4277-a2d8-ab4b1e162ef524e922cd-c184-41da-8f05-8351dec38c85

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moscheea Hassan al II-lea  . Aici las pozele să vorbească, am încercat să scriu câteva cuvinte, am încercat să fac o comparație cumva cu Moscheea din Abu Dhabi dar nu mi-a ieșit mare lucru.

În afară de faptul că îți taie respirația, de la suprafețele generoase și așezare inspirată chiar pe malul oceanului până la cel mai mare minaret din lume de 210 metri, deține mai multe recorduri: cea mai mare moschee din Maroc și cea mai mare moschee din Africa. Sala de rugăciune imensăăăăă asemănătoare ca dimensiune cu cea din Bazilica Sf.Petru din Roma sau Catedrala Notre Dame din Paris.

La intrare ne-am așezat la ghidul de limbă franceză, erau plăcuțe cu locurile unde îți așteptai ghidul în limba pe care o doreai. Am avut de ales între vreo cinci feluri de ghizi.

IMG_9921IMG_9913

 

Laudă

Poți să treci peste.

În grupul ghidului nostru o gașcă serioasă de seniori francezi. Noi doi, singurii români. Ghidul experimentat ne povestea dar punea și întrebări. Arhitectură, simboluri, religie, cultură...Cine crezi că avea răspunsurile? Noooi! Până când l-am făcut pe ghid să ne întrebe de unde suntem, de unde știm și i-am surprins pe toți povestindu-le că  noi la școală am învățat și franceză 10 ani și cam tot ce răspunsesem la întrebările lor.

„ Mais non ....comment? En Roumanie? ”

„ Mais oui , en Roumanie” cu bucurie și cu oarecare mândrie privind în ochii mari ai seniorilor francezi și ai ghidului marocan deopotrivă.

End of laudă.

 

Ne îmbarcăm către Tanger, tur de oraș cu autocarul apoi urcat cam o oră să vedem portul și orașul de sus, văzut...ok. Așteptat jumătate de oră pentru o cafea. Destul Tanger.

Ajungem pe seară în Tetouan, ne cazăm la hotel Prestige Spa 3*. Super hotel, super servicii. Unul dintre cele mai frumoase hoteluri din acest circuit, așezat pe malul râului Martil care traversează orașul Tetouan, cu o priveliște minunată pe față către râu. Dormit și mâncat foarte bine, plecat de dimineață în tur de oraș. Plăcut mult mult. Oraș modern, curat, așezat fericit pe Valea Martil la poale de dealuri. Vedem acum Marocul îngrijit cu gazon udat tuns la milimetru și palmieri fără uscături.

 

Love Tetouan!

IMG_9967

 

 

 

 

 

 

Acum, după câteva zile în care am parcurs sute de km în autocar este momentul să-ți spun ce autostrăzi sunt în Maroc. Autostrăzile acelea pe care noi nu le avem. Autostrăzile “ață” pe care te simți în siguranță, iluminate, unele cu parcări decente cu benzinării și toalete. La câteva dintre ele ne-am oprit la prânz și am mâncat. În alte zile ne-am abătut din drum și am mâncat la prânz în restaurante cochete cu grădini și palmieri.

Deja de aici încolo începem să vedem și simțim mai puternic contrastele.

IMG_9898IMG_9909IMG_9912

 

 

Tarife și detalii tehnice aveți AICI

Continuarea AICI