Circuit EGIPT si croaziera pe Nil -All in one

Partea a III-a - Pirații Nilului și prosopul cu cămile

Continuarea de AICI

Spectacolul piraților cu prosoape- care începe oarecum liniștit când stând pe șezlonguri pe puntea superioară la plajă vedem câțiva colegi că se agitau aplecați peste una din balustrade. Și cum mă dau cu părerea în rândurile următoare, pe vas erau grupuri mafiote organizate care ne aranjau prosoapele așa încât să nu te lase inima să le folosești și să cumperi altele 😊😊😊

VAS_CR_6            vas_cr_7

😊N-ai să crezi...fusesem abordați de două bărcuțe, realmente abordați așa cum abordau pirații vasele pe care urmau să le jefuiască. Erau agățate de vasul nostru cu niște cabluri și mergeau odată cu noi. De fapt, împreună cu cele două personaje îmbrăcate colorat, erau niște chioșcuri ambulante care vindeau prosoape, fețe de masă și lenjerie din bumbac egiptean.

Și acum încerc să-ți creez imaginea.

Un malac de ...aproape 1,90 m îmbrăcat în haine lungi colorate strident cu o tocă simpatică pe cap stând în echilibru ...pe o scândură așezată pe barca cu vâsle și strigând cât îl ținea gura ca să acopere zgomotul motorului și fluturând către noi un propsop superb cu deșert și cămile, din bumbac egiptean. Păi să nu te crezi în zona crepusculară?  Mai avea un coleg în barcă, care făcea pachetele pe care malacul le arunca cu dexteritate direct sus pe punte. Vreo două etaje ....Punte unde noi râdeam în hohote și ne alegeam marfa certându-ne pe pachetul aterizat, apoi cu capul în jos aplecați peste balustrade negociam prețurile țipând fiecare pe limba lui 😊 Pirații erau pregătiți, aveau un pachet mai mic cu o față de masa într-o pungă care servea drept vehicul pentru aruncat banii de sus de pe punte în barcă.

Piratii_1_             PIRATII_2_

La un moment dat, țipete și râsete pe partea opusă a vasului, fuga să vedem. Venise concurența. Alte două bărcuțe fiecare cu malacii în echilibru pe scânduri dar cu alte haine colorate pe ei. Cred că erau din satul vecin. N-am reușit să văd cum se agățau de vasul nostru...cel mai proabil aveau spioni pe vas 😊aveam pirați agățați pe ambele părți. Și toți vindeau 😊

Am avut și aici un spectacol de acrobație și jonglerie gratuit. Pirații erau veseli, colorați și ne-au creat din nou o stare bună, toată lumea se distra și cumpăra câte ceva de la ei. Mi-a rămas întipărită imaginea zâmbetului lor când desfăceau pachetul  mic cu fața de masă.

Abia mai târziu, în liniște în cabină am realizat cât era de periculos ce făceau. Puteau în orice moment să se dezechilibreze și să cadă între barcă și vasul de croazieră. M-am gândit cam cât era de greu să stai peste o oră în echilibrul acela precar într-o barcă cu vâsle pe valurile create de vasul de croazieră. Și să și arunci cu pachete, unele chiar grele, peste două etaje.

Și cine, cine are acum un prosop  de plajă cu cămileee???Câștigat după negocieri dure cu un indian și doi nemți 😊

Ziua 5:  Vineri – Luxor

După micul dejun,  începe turul ghidat pe malul de est. Începe și căldura pe la templul Karnak, care este de fapt un complex de temple și este pur și simplu unul dintre cele mai frumoase monumente antice din Egipt. Hmm…tot Abu Simbel dedicat dragostei pentru soția Nefertari….preferatul(inimioare).

Tot să dea bine la cultura generală citește un pic pe-aici despre el.

Exemplu de închinare , dedicat zeului Amon, soției lui Mut și fiului lor Khonsu, a fost construit de la începutul Regatului de Mijloc  și a fost finalizat de Ramses al II-lea.

Luxor_1_   Luxor_2_  luxor_3    luxor_4

După-amiaza timp liber, grup de fete(neinspirat) ne baladăm prin bazar la cumpărături. Era pustiu, ne priveau insistent de după toate geamurile și tarabele și agățăm fără voie vreo doi băieți care ne urmăresc obsesiv. Cu atenția centrată pe una din fete îmbrăcată mai …puțin. Fără glumă, am scăpat de ei doar chemând unul din ghizi și amenințând cu Poliția turistică.

Ce am învățat noi de aici? În Egipt te  îmbraci decent.

 

Ziua 6: Sambăta – Luxor – Transfer la Hurghada

După micul dejun, debarcăm de pe vasul de croaziera  și începem vizitele în Cisiordania (Valea Regilor, Colosii din Memnon și templul Hatshepsut). Totul șnur, șnur pe care Eda și Mohamed se deplasau cu abilitate de acrobați. Băieții cu platformele ne așteptau să ne ducă bagajele, ni le-au aranjat în autocar și drum întins către Valea Regilor.

Uite aici un pic de info din Wikipedia tot pentru cultura generală :

Este o vale din Egipt unde de-a lungul unei perioade de aproape 500 de ani (sec. 16 î.Hr. - sec. 11 î.Hr.) au fost excavate morminte pentru faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. Valea se află situată pe malul de vest al Nilului, în dreptul orașului Theba (azi Luxor).

Zona a fost cercetată arheologic începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, mormintele sale fiind studiate și în prezent. Valea a devenit faimoasă după 1922, ca urmare a descoperirii mormântului lui Tutankhamon.

Și revenim. Ne ajunsese un pic de oboseală dar nu conta. Ne-am pregătit mental pentru distanța pe care trebuia sa o parcurgem prin deșert, de la intrare până la morminte, ne-am luat hăinițele subțiri de bumbac, pălăriile de soare sub care ne-am ascuns un pic nerăbdarea și bucuria și am plecat. Urma să intrăm în mormintele faraonilor…

Dar ce crezi? Una din cele mai bine organizate zone turistice de până acum, clădire la intrare cu o machetă imensă a zonei unde Eda ne-a povestit scurt despre morminte, ce și cum să vedem în timpul alocat și dacă vrem să plătim în plus să vedem mai mult de cele trei morminte incluse în prețul biletului.

Și plăcut surprinși, am stat într-o “ stație” la umbră până au venit mașinuțe electrice care ne-au dus pe un până la intrarea în primele morminte. Mulțumesc, mulțumesc.  

Cald, cel mai cald din toate zilele. Eram în plin deșert, noroc că Eda știa exact cum să organizeze ziua și era încă devreme, aer respirabil. Plus că în morminte după atâta coborât, temperatura era chiar super.

Era liniște, se vorbea în șoaptă, m-am simțit primită și acceptată acolo și am simțit nevoia să răsplătesc asta cu respect și recunoștință.

Poze, poze...zeci de poze. Și acum pe bune, fără emoția cu “inimioare, inimioare” de la Templul Abu Simbel, locul acesta m-a lăsat fără cuvinte și e greu ...Poți să-l întrebi pe partenerul meu...N-am cuvinte. Vino și vezi, atât. Totul este organizat în detaliu.

VALE_REGI_1_   TTKM_2_

La fel și la Templul Hatshepsut( în traducere numele ei înseamnă “cea mai nobilă dintre nobile”) aici tot cu una, două inimioare pentru că este dedicat primei femei faraon. Și daaaaa, plăcut.

Hatchsepsut

Și gata! Aici se încheie periplul nostru prin istorie.

Ne-am îmbarcat în autocar și după 4 ore și jumătate de mers cu o pauză de masă și de ceva cumpărături( nu scapi, nuuu scapi) ajungem rupți de oboseală în Hurghada în holul unui hotel foooarte ok, Old Palace Sahl Hasheesh 5* unde ne cazăm într-o suită cu vedere la una din piscine și la o grădină superbă.

Am ajuns târziu dar ne-au așteptat cu mâncarea caldă și ospătari ținuți peste program pentru noi. Egipt, ți-am spus oare că te iubesc ? 😊

Old_P_1_    OLD_P_2_

Ziua 7: Duminica – Hurghada, Hotel Old Palace Sahl Hasheesh în al cărui pat mă trezesc dimineața cu un soare maaaaaaare și cald pe față. Nu-mi amintesc, oare ți-am spus că la ei soarele e mai mare?

Suntem la refacere, ca în stațiune, mâncare foooarte bună, piscină încălzită, plajă în liniște într-un golf minunat. Fiecare șezlong cu protecție de vânt. Nisip roșcat fin, apa mării cam rece pentru genunchii mei. Seara ne plimbăm printre fântâni arteziene luminate în zeci de culori cum n-am văzut în multe locuri. Părea palatul din 1001 de nopți. Eram doar noi.

Old_p_3   old_p_4

Dimineața mă trezesc cu un soare imeeeens cald pe față. Nu înțeleg de ce nu ții minte și mă faci să repet că în Egipt soarele este mai mare. Doar că acum mi-am dat seama de ce se închinau la el.

RA – zeul suprem, reprezentat cel mai mult ca un om cu un cap de șoim și cu un disc solar deasupra capului. Omniprezent. Pe cer, reflectat în mare și în Nil, pe suvenirurile din orice bazar, pe fețele copiilor care vindeau cu mare succes...orice, în zâmbetele piraților de pe Nil, în bucuria cu care Eda și Mohamed veneau alergând cu biletele de intrare în temple și în sufletele multora din oamenii întâlniți.

Ziua 8: - Luni – Hurghada – întoarcerea acasa- Atât. Am scris 11 pagini ....

 

Circuitele – FARĂ TREN 😊 – de acum cu deplasare cu avionul pe rutele interne le găsești AICI

Sejururile în Egipt de unde poți face excursii la Piramide, Luxor și Valea regilor le găsești AICI

 

 

 

Lasa un comentariu